Hvis man kan tale om, at en fabrik ikke gør meget væsen af sig, vil det gælde Betechs produktion i stationsbyen Bramming øst for Esbjerg. De færreste uden for ved, hvad der bliver produceret i de 8.000 m2 store, knopskudte bygninger på Industrivej, og dele af maskinparken er af nærmest uopslidelig, ældre dato.
Men så er det også ved at være slut med underspillet. Selv om hjertet i produktionen, rækkerne af stansemaskiner, har et ukendt antal millioner slag bag sig, følger Betech støt og sikkert kunderne ud i verden, hvor de end driver forretning. Danfoss får fremstillet titusindvis af pakninger i løbende ordre, og andre af landets store industrikoncerner får leveret de flade tætningsprodukter, der i over 50 år har været specialet på fabrikken i Sydvestjylland.
- Vi når ud alle steder i den store verden med vores lavpraktiske men fleksible nicheproduktion, og meget ofte til højteknologiske slutkunder, for eksempel Foss med avanceret analyseudstyr til fødevarer, siger COO Jimmy Thiim.
Han er chef for fabrikken i Bramming, hvor godt 20 timelønnede og 15 funktionærer arbejder. Både på kontoret og i produktionen har mange lang anciennitet. Man taler i sportens verden og i erhvervslivet ofte om kulturbærere, og dem har fabrikken i Bramming adskillige af.
- Når en kunde ringer med et kritisk problem, så smider vi praktisk taget, hvad vi har i hænderne, for at løse det. Det samspil mellem produktansvarlig tekniker, kundeansvarlig sælger og ledelse er vi bare sindssygt gode til. Store serier kører på de samme maskiner år efter år, men vores styrke ligger i små serier, hvor vi kan trylle lidt, siger Jimmy Thiim.
Betech fremstiller pakninger helt ned til et eller to styk. Det kan være, når Molslinjen i en fart skal have en udstødningspakning efter et havari. Eller når offshore-virksomheden SubC Partner hurtigt skal bruge en komponent til en afterburner-test. Sådanne ordrer er mindre prisfølsomme end de store serier.
Folkene i produktionen er overvejende ufaglært, oplært personale, og de bliver ofte nørder på deres område og kender en stansemaskines særheder. Men tiden med forbehold og ejerfornemmelser er ovre.
- Jeg har brugt meget tid på at ændre holdningen til at påtage sig nye opgaver, og siloer er blevet nedbrudt. Det hedder ikke længere: ”Jeg vil kun stå ved den maskine”. Nu er cirkulationen blevet en del af dagligdagen, siger Jimmy Thiim.
Spændvidden i produktionen indikerer, at der er behov for alsidige og fleksible medarbejdere, der mestrer lidt af hvert. Fra få styk til store serier, fra en klinisk silikonepakning i skruelåget på vaccineprodukter i medicinalindustrien, til store buede bundpakninger i vindmølletårne. Eller hvad med en 24 meter lang pakning som membran til osteproduktion?
Vi når ud alle steder i den store verden med vores lavpraktiske men fleksible nicheproduktion, og meget ofte til højteknologiske slutkunder, for eksempel Foss med avanceret analyseudstyr til fødevarer.
- Jimmy Thiim, COO
Produktionen har rigtig mange specialopgaver, blandt andet lime- og montageopgaver, hvor gummi og andre materialer for eksempel sammenføjes med metalkomponenter. Betech er lagerførende i mange materialer: gummi, kork, filt, silikone, armerede fiberplader, PTFE-plast, aluminium, kobber og stål. Al bearbejdning klares med flere typer af stansemaskiner, tre CNC-styrede knive, sakse, højtryksvandskærer og en flækker i bygningerne på Industrivej.
Siden Jimmy Thiim kom til som fabrikschef i 2018, har han vænnet sig til at skulle argumentere grundigt for sin sag, når nye investeringer trænger sig på.
- Jeg kunne rigtig godt tænke mig at få stregkoder på alt, så vi kan bevæge os over mod den papirløse produktion, og så en ny, oscillerende kniv. Vi skal videre med digitaliseringen og anvende flere smarte støttesystemer for at fortsætte effektiviseringen af vores arbejdsprocesser, siger han.
Imens arbejder alle medarbejdere ufortrødent videre med at løse opgaver for kunder i ind- og udland. De fleste finder arbejdsglæde ved at udføre deres arbejde, få ros og se, at virksomheden tjener penge.
Vi er tilbage ved, at forholdsvis få i lokalområdet kender Betech. Indtrykket er dog, at folk snakker godt om virksomheden – når de først kender den.
- Det er til tider svært at skaffe arbejdskraft, og jeg tror, det ligger i, at virksomheden er lidt anonym og med et produktprogram, der er usynligt for de fleste. Nyansættelser sker ofte via ledelsens eller medarbejdernes netværk. Det er medarbejdere med den rigtige indstilling, vi ønsker at have med på bussen. Så skal vi nok lære dem at lave pakninger og tætninger, siger Jimmy Thiim.
Han foretrækker mennesker, som finder løsninger, og udfordrer udsagnet ”sådan har vi altid gjort”.
Jimmy Thiim (født 1975) er uddannet maskinarbejder, siden industritekniker, og nu maskinmester. Han har derudover en EBA i ledelse. Han kom til Betech 1. juli 2018 efter syv år i fødevarebranchen og 10 i metalindustrien. Han har siden trimmet produktionen, ryddet op (Lean/5S), fået folk til at tage ansvar, givet teamkoordinatorer mulighed for lederuddannelse, og så har han ændret og omorganiseret teamet.
Jimmy er født og opvokset i Esbjerg og bor nu i Andrup øst for byen sammen med sin hustru, Carina, og parrets to teenagebørn. Han spiller fodbold på veteranholdet i Andrup IF, og de seneste par år er fritiden også blevet brugt på golf. Derudover bruges meget af tiden i sommerhuset ved Andkærvig ved Vejle Fjord.
Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.
I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
1906 / 1991 / 2001 -
Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014
|
||