Claus Nielsen bevægede sig ind i en anden verden, da han i 1994 blev ansat i Ferd. Johansen A/S. Det gamle handelsfirma med salg af pakninger og tætninger var tre år forinden blevet opkøbt af svenske Bergman & Beving og havde fået egen produktion i Bramming i Sydvestjylland.
I sine to års praktik i uddannelsen til eksporttekniker var han først i et selskab ejet af Rockwool og dernæst hos kraftværksleverandøren Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S i Lillerød. Hos Ferd. Johansen kom han under vingerne af den initiativrige og ekspansive direktør, Svend Gade, og fik til opgave at opbygge eksport til det svenske marked. Det var sin sag for en 25-årig, der måtte kæmpe med en svensk devaluering og generelt snæver indtjening hinsidan.
- Så prøver vi Norge, lød det fra Svend Gade, og det fremstød gik langt bedre.
Tre år senere blev Claus Nielsen salgschef i handelsafdelingen i Herlev og kom endnu tættere på en organisation, der skulle finde sine ben i et nyt ejerskab og med en fabrik i Bramming, som ud over at producere kerneproduktet også kunne være underleverandør inden for metal og gummi. 1997 var samtidig året, da virksomheden 75 år efter stiftelsen skiftede navn til Betech Seals.
Bergman & Bevings vigtige aftryk på datterselskabet i Danmark var at indføre en lønsomhedstankegang og opdele det i profitcentre efter produkter, en afdeling for pakninger, en metalafdeling, en afdeling for bælge og vibrationsdæmpere (blandt andre til Vestas), en handelsafdeling og en nøglekunde-afdeling (MAN og FLSmidth). For hver afdeling var der en salgschef.
Da Claus Nielsen i 2000 afløste Svend Gade som administrerende direktør, overtog han ansvaret for at professionalisere den oprindeligt familieejede virksomhed. Den nye opdeling i profitcentre efter svensk forbillede fungerede ikke fuldt ud efter hensigten, og ledelsen reagerede ved at indføre en funktionsinddelt organisation med produktansvarlige, salgschefer og sælgere med kundeansvar.
- Det har været en ledelsesmæssig rejse for mig. Hvordan fungerer mennesker, og hvad motiverer dem? Organisationen var god til at fastholde kunder, men ikke til at skabe ny forretning. Der var en stærk kultur, men den måtte ruskes op på en positiv måde. Den viste sig at være lidt for sat, husker Claus Nielsen om sin første tid i spidsen for Betech Seals.
En af hans første handlinger var at arrangere et fælles lederkursus med den eksterne konsulent, Cultivator. Slutmålet var at indføre værdibaseret ledelse, som ledergruppen i fællesskab skulle udvikle, og kerneværdier skulle bundfældes i hele organisationen. Det kom siden til at få sin virkning på mange måder.
Også brandet blev styrket. I samarbejde med et lille reklamebureau blev sloganet ”Improving your products” og et nyt logo lanceret. Det kom til at fungere stærkt som en ledetråd for medarbejderne.
- Man taler meget om en vision, at man skal være ledende, men denne mission var en langt større drivkraft. Det er derfor, vi er her: Vi forbedrer kundens produkter. Det var slagkraftigt, og det holder fortsat, siger Claus Nielsen.
I sine første år i Betech Seals havde Claus Nielsen været med til at integrere et opkøbt svensk firma, Emilco, og i 00’erne fulgte flere opkøb. Først overtog virksomheden DPI i Vordingborg, der var et aktivitetskøb af maskiner og adgang til en kundekreds, og i 2008 fulgte det langt større køb af Codan Tech A/S i Køge, som A.P. Møller - Mærsk havde forsøgt at gøre til en fornuftig forretning.
- Købet af Codan Tech var et led i en ekspansion, og i modsætning til DPI skulle Codan Tech fortsætte under sit eget gode navn. Tanken var, at de i Køge skulle udnytte, at de var tilpas dygtige inden for at udvikle og producere støbte gummidele, og at de skulle dække bredt. Betech Seals havde stor respekt for Codans internationale navn, siger Claus Nielsen.
Hovedproduktet var formdele i gummi til blandt andre høreapparatproducenten Oticon samt de to producenter af malkningssystemer, svenske DeLaval, der var klart størst, og SAC i Kolding.
Det har været en ledelsesmæssig rejse for mig. Hvordan fungerer mennesker, og hvad motiverer dem?
Organisationen var god til at fastholde kunder, men ikke til at skabe ny forretning. Der var en stærk kultur, men den måtte ruskes op på en positiv måde. Den viste sig at være lidt for sat.
- Claus Nielsen, CEO for Betech Seals og Codan Tech 2000-2013
Derudover foregik ekstrudering af profiler til Mærsk Container Industri i Sønderjylland. Medarbejderstaben i ”Den hvide by” i Køge var skrumpet ind til en brøkdel i forhold til storhedstiden, og Codan Tech havde indledt at flytte produktion og maskiner til Qingdao i Kina.
- Addtech købte normalt sunde, veldrevne handelsvirksomheder. Codan Tech havde derimod en kæmpeproduktion og en noget lavere overskudsgrad end ved normale opkøb, og oven i kom finanskrisen i opkøbsåret. Den store omstillingsproces var en ulige kamp om at tilpasse omkostninger til den gradvist faldende omsætning. Tempoet i outsourcingen til Kina måtte øges, siger Claus Nielsen.
Han overtog sideløbende med chefstillingen hos Betech Seals i Herlev posten som administrerende direktør i Codan Tech i Køge og samlede gode kræfter omkring sig til at fremtidssikre virksomheden. Henrik Platz blev projektleder i Kina, og fabrikschefen siden 2006 i Bramming, Ole Bang, fik i 2009 udvidet sit virkeområde til også at omfatte fabrikken i Køge. Karina Frederiksen arbejdede på at implementere det fælles ERP-system i også Codan Tech for at samordne IT-platformen.
Alt blev vendt, og Codan Tech tog i de år meget fokus fra andre ledelsesopgaver i Betech Seals – også for meget.
Betech Seals’ salgsafdeling arbejdede i de følgende år intenst på at udbedre skaderne fra finanskrisen og genvinde positionen over for storkunderne Vestas, MAN og FLSmidth samt at erobre nye kunder. Den nye, offensive strategi lykkedes, og selv om finanskrisen fortsat trak spor, kunne Claus Nielsen lige efter nytår 2013 aflevere en virksomhed i god gænge til sin efterfølger, Michael Sjolte.
Han tiltrådte i stedet som bestyrelsesformand og varetog sideløbende chefposten i Codan Tech frem til august 2014, da Thomas Bassøe tog over, og Claus Nielsen også her overtog formandshvervet. I 2015 blev Codan Tech i Køge opløst, og det nye, fælles navn, Betech A/S, blev indført.
- Min opgave i Betech har gennem årene været at professionalisere en entreprenørvirksomhed. Svend Gade så muligheder i alt, nye agenturer, nye produkter, større portefølje og øget satsning på salg. Mit perspektiv blev at få det hele til at fungere internt, udvikle kultur, forretningsgange og markedsføring. Alt hvad der supporterer, at kunderne får en bedre oplevelse, siger Claus Nielsen.
Claus Nielsen kom bistået af andre nøglepersoner til at forme fremtidens Betech-koncern og en stærk kultur ud mod kunderne. Arbejdet blev videreført af administrerende direktør fra 2017, John Åge Lazar, der i september 2021 afløste ham som bestyrelsesformand i Betech.
Fra Claus Nielsen forlod direktørposten i Betech Seals i januar 2013, har han gjort karriere i Addtech-koncernen. Han blev først udnævnt til Business Unit Manager for forretningsenheden Polymeric Solutions, der omfattede Betech Seals, Codan Tech og Codan Tech Qingdao med en samlet omsætning i størrelsesorden 250 millioner svenske kroner.
I 2015 fik han også ansvaret for Process Technology, en noget større forretningsenhed med en omsætning på 500 millioner svenske kroner. I 2019 blev han Business Area Manager for et selvstændigt forretningsområde, Industrial Process, og fik sæde i Addtechs koncernledelse. Ledelsesansvaret omfattede cirka 30 virksomheder i flere lande, mest Norden, Asien og Centraleuropa, og en omsætning 2,3 milliarder svenske kroner.
Industrial Process er siden vokset til en omsætning på 3,2 milliarder svenske kroner og blev i oktober 2021 opdelt i to områder med Claus Nielsen som chef for det ene, Process Technology.
Claus Bernhard Nielsen (født 1969) kom som nyuddannet eksporttekniker til Ferd. Johansen A/S i 1994 og fik til opgave at opbygge eksport til det svenske og senere det norske marked. Han avancerede hurtigt og blev salgschef for handelsafdelingen i Herlev i 1997. I 2000 afløste han Svend Gade som administrerende direktør og varetog posten frem til januar 2013, da han indtrådte som bestyrelsesformand. Samme skifte gentog sig i Codan Tech i august 2014. Claus Nielsen indgår nu i koncernledelsen i Addtech.
Privat er Claus gift med litauiske Daiva, parret har to voksne døtre og bor i Birkerød. Familien fylder meget i fritiden, og så følger han formel 1-sporten tæt, dog mest på afstand.
Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.
I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
1906 / 1991 / 2001 -
Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014
|
||