Mobile Logo

Elin og John Feldt

– Betechs jyske rødder

1967 - 1972

En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.


STATIONSBYEN BRAMMING øst for Esbjerg havde allerede i 1960’erne en voksende industri. Produktion af møbler dominerede med et pænt antal fabrikker, og salget af erhvervsjord på den langstrakte Industrivej tog fart.

På det tidspunkt rakte økonomien ikke til så store planer for Elin og John Feldt. Parret fra Varde havde boet i København i nogle år, mens John uddannede sig til ingeniør i produktionsteknik på hovedstadens teknikum. Efter uddannelsen fik han i 1964 arbejde på pakningsfabrikken Indupack A/S i Frihavnen, hvor han blev produktionschef for over 50 medarbejdere. Han fik hovedet og hænderne fulde med at leve op til storkunden Volkswagens uophørlige krav om flere dele til lavere pris. I længden var det ikke holdbart.

På den tid var der fire pakningsfabrikker i Danmark, alle lå øst for Storebælt og de tre i København. John Feldt så en åbning i at forsyne den udflyttende industri og ikke mindst jyske metalvirksomheder med egne produkter, og målet var at etablere en pakningsfabrik i Vestjylland. Han og Elin udså sig et hus med 60 m2 værksted på Kirkestien nær Brammings bymidte til formålet. Forinden havde de købt stansemaskiner af Cilius Nielsen, der havde drevet sin lille virksomhed på Frederiksberg, men nu var klar til at gå på pension. 17.000 kroner var prisen for tre brugte stansemaskiner, en hjemmelavet plast-ekstruder og råvarer.

De hårde iværksætterår

Ingeniørfirmaet Scanlex A/S blev stiftet 1. oktober 1967. En toårig konkurrenceklausul hindrede, at John Feldt kunne agere frit på hele markedet, og det viste sig at være langsommeligt at bygge en kundekreds op. Cilius Nielsen havde haft sin egen lille niche, spiralhæftning af bøger og kalendere, og den videreførte Scanlex i nogle år for at supplere indtægten fra pakninger.

Fra foråret 1968 blev pakningsfabrikken bygget op. De lange arbejdsdage bestod i, at John Feldt tog ud for at besøge potentielle kunder, afgav skriftlige tilbud, fik ordrer og fremstillede stanseværktøjer til de bestilte pakninger. Værktøjerne var ofte for egen regning, da kunderne havde betalt for værktøj hos en anden leverandør, og som regel kostede værktøjerne lige så meget som værdien af salgsordren.

Mod årets slutning anbefalede en revisor at lukke firmaet hurtigst muligt. Hans tro på forretningsideen var minimal, og John Feldt viste hurtigt en handlekraft, der skulle komme til at kendetegne hans erhvervskarriere. Revisoren blev udskiftet.

Han og Elin arbejdede begge for to, og omsætning og overskud var yderst beskedent, men konturerne af en virksomhed, der kunne udvikle sig til noget meget større, tegnede sig. Nye, lovende kunder var kommet til, stanseværktøjer hobede sig op på hylderne, og snart blev de første to unge kvinder ansat på halvtid. I de første år sad de på trebenede malkestole og lavede spiralkalendere i årets sidste kvartal.

 

Fra pakninger til skumplast

Kontakten til de stadig flere industrikunder åbnede for en ny forretningside. Flere af dem efterspurgte rensesvampe, filtre og andre skumplastprodukter. En agent fra en østrigsk leverandør fortalte, at han også solgte store mængder skumplast til kunder i Danmark. Transporten foregik med jernbanevogne gennem det daværende DDR for at holde transportomkostningerne nede, men fragten kostede, og der måtte være basis for en dansk skumplastfabrik. Bramming Plast-Industri A/S blev etableret i 1970 og udviklede sig siden til en virksomhed med flere hundrede medarbejdere.

Scanlex var da vokset ud af værkstedet på Kirkestien og lejede lokalerne fra en kedelfabrik, der var flyttet til Industrivej. Samtidig flyttede Elin og John Feldt privat til Lunagård og overlod boligarealet til fabrikken. Et lager blev lejet på Vardevej.

1. februar 1972 samlede Elin og John Feldt parrets to virksomheder på Industrivej 27, hvor et nybyggeri på 550 m2 kontor og fabrik havde rejst sig. Snart blev en grund på 1.800 m2 syd for købt til, så arealet nåede op på 4.800 m2 – prisen var den samme: 10 kroner pr. m2.

 


Alle jubilæumsartikler

Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.

  • Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Afvulkaniseringsfabrikken fra 1908 bærer på en rig og dramatisk historie, inden den i 1964 blev til Codan Gummi, og Theilgaard-familien måtte ruste sig til øget konkurrence fra udlandet.

    1908 - 2008

  • Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.

    1967 - 1972

  • Britta og Mogens skal ingen andre steder

    Britta og Mogens skal ingen andre steder


    Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


    1982 -

  • En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.

    1983 - 1989

  • Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
    1906 / 1991 / 2001 -

  • Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014

  • Helene lukkede og slukkede i Køge  - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Da hun begyndte som ung eksportteknikerelev, var der mere end 600 medarbejdere i Codan Gummi. I 2015 var Helene Kjep med til at afslutte en æra i Køges industrihistorie. Og så begyndte hun på en frisk i Herlev.
    1992 -

  • Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Som tidligere kaproer kender Karina Frederiksen til det seje træk - og hun er klar til sammen med sit team at udvikle Betech yderligere og følge kunderne, hvor de end befinder sig.


    1999 -

  • Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Betech er ved at være i mål med at kunne tilbyde kunderne et komplet produktprogram, vurderer teknisk chef, Tom Philipsen. Om nogen bør han vide det. Læs hans historie.


    2003 -

  • Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Maskinerne er veltjente, men kulturen og viljen til at løse kundernes opgaver er ukuelig. Fabrikschefen fortæller om nicheproduktion og rekruttering på Betechs fabrik i Sydvestjylland.

    2018 -

  • Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

    2005 -

  • Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    En rejsende i Lean kom forbi fabrikken i Bramming og siden også Codan Tech i Køge. Opgaverne var forskellige, men begge steder ændrede medarbejderne deres holdning til forandringer.

    2006 - 2012

  • Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Hovederhvervet, olie- og gasindustrien, oplever store udsving, hvorimod møbelindustrien har været en stabil aftager af Betechs produkter. Henning Thunheim har været med i alle 10 år i Norge.

    2012 -

  • Bent blev forbløffet -<br>I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Bent blev forbløffet -
    I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Med 1.500 aktive kunder har Betech en guldrandet referenceliste, der konstant skal vedligeholdes og plejes, men Key Account Manager Bent Steensen ser også nye muligheder i horisonten.

    2018 -

  • Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Med tiden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer - og i næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.

    1922 - 1991