Mobile Logo

En brand ødelagde næsten alt

– men vakte en overvældende kampånd

1983 - 1989

Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.


I årene 1970-1983 udvidede iværksætterparret Elin og John Feldt fabrikken i Bramming hvert andet år, og grunde og bygninger blev købt til for at rumme ekspansionen inden for produktion af pakninger og skumplast.

Lige indtil en katastrofal novemberdag i 1983, da Elin og John var på pakningsmesse i Bella Center på Amager. Meldingen hjemme fra fabrikken var urovarslende, og John Feldt kunne fra indenrigsflyet under indflyvning til Esbjerg Lufthavn konstatere, at fabrikken var brændt totalt ned. En løs møtrik på en slibesten havde øget tilspændingen med større gnister til følge, og de antændte noget skumplast på gulvet. Branden udviklede sig først langsomt og dernæst eksplosivt, og båret af en kraftig, sydvestlig vind hærgede den hele fabrikken. Kun enkelte meget kostbare stanseværktøjer nåede de chokerede medarbejdere at redde, og det samme gjaldt de vitale lister over debitorer på kontoret.

Fabrikken havde på det tidspunkt opbygget en kundekreds på cirka 1.000, heriblandt Danfoss i Nordborg, som i de næste uger skulle blive imponeret over, hvordan kunderne blev holdt skadesløse. En kraftanstrengelse fra medarbejdere, familie, naboer og håndværkere kombineret med hjælpsomme offentlige myndigheder bevirkede, at fabrikken efter blot seks uger var oppe på den tidligere kapacitet. Glødende huggepiber og stanseværktøjer blev opsamlet på brandtomten, hærdet og brugt midlertidigt, og flere tusinde nye værktøjer blev bygget for igen at kunne levere til kunderne.

Mindre end et halvt år efter branden blev opførelsen af en ny fabrik af omtrent samme størrelse, men mere hensigtsmæssigt indrettet, indledt på den bare grund, og millioninvesteringer i nye maskiner fulgte. Maskinparken var stærkt underforsikret, og de økonomiske følger var mærkbare. Elin og John Feldt lod sig imidlertid ikke slå ud, og Bramming Plast-Industri ekspanderede kraftigt med store ordrer til særligt møbelindustrien. Arne Jacobsen-møbelklassikerne Ægget og Svanen fremstillet af Fritz Hansen i Allerød fik i de næste årtier leveret skumplastskaller fra Bramming.


Pakningsfabrikken var vores barn. Det er bestemt positivt, at Betech nu fejrer 100-årsjubilæum, og fabrikken fremstiller produkter, der vil være brug for til alle tider.

- John Feldt, stifter af Scanlex

Salget af hjertebarnet, Scanlex

Også Scanlex udviklede sig fornuftigt, og tanken om at sælge virksomheden trængte sig på. Produktionen  af skumplast havde overhalet pakningsdelen og krævede øget fokus, og 1. oktober 1989 blev Scanlex-Bramming A/S solgt til den børsnoterede svenske koncern, Bergman & Beving AB. Scanlex beskæftigede på det tidspunkt cirka 60 medarbejdere, der blandt meget andet producerede håndlavede pakninger på op til tre meter i diameter til skibe og kraftværksindustrien, pakninger til jyske malkemaskineproducenter som Strangko og S.A. Christensen samt til en række andre industrier. Med den nye, svenske ejer banedes vejen til sammenlægningen med det københavnske handelsfirma Ferd. Johansen to år senere.

 

Salget af Scanlex i 1989 har ikke været uden vemod.

– Vi har ikke været på fabrikken siden, og det har gjort ondt. Det var så slemt, at John i de første år kørte en anden vej til arbejde. Man har meget til overs for sådan en virksomhed. De mennesker, der har arbejdet hos Scanlex, har altid været meget loyale. Vi har stadig kontakt til havemanden, hvis kone lavede alle håndpakningerne, siger Elin Feldt.

– Pakningsfabrikken var vores barn. Der er enormt meget knowhow og teknisk kunnen forbundet med at lede sådan en fabrik, og derfor får man et tæt forhold til den. Det er bestemt positivt, at Betech nu fejrer 100-årsjubilæum, og fabrikken fremstiller produkter, der vil være brug for til alle tider, supplerer John Feldt.

Salget af det andet livsværk

Bramming Plast-Industri fik i 2007 kapitalfonden Maj Invest Equity ind som medejer, og i 2016 trådte Blue Equity ind som ejer. BPI beskæftigede på det tidspunkt cirka 400 medarbejdere i Danmark og Polen, og omsætningen havde nået 250 millioner kroner baseret på eksport til over 20 lande.

Elin (født 1945) og John Feldt (født 1939) passer nu deres forretning inden for investering og udleje af ejendomme fra få år gamle lokaler på Vardevej i Bramming ejet af parrets tre døtre, der alle bor i København. Privat har de købt en villa i Brammings centrum, hvor hele industrieventyret begyndte.

 

 

 


Alle jubilæumsartikler

Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.

 • Britta og Mogens skal ingen andre steder

  Britta og Mogens skal ingen andre steder


  Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


  1982 -

 • En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

  En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

  Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.

  1983 - 1989

 • Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

  Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

  I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
  1906 / 1991 / 2001 -

 • Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

  Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

  Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014

 • Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

  Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

  Da hun begyndte som ung eksportteknikerelev, var der mere end 600 medarbejdere i Codan Gummi. I 2015 var Helene Kjep med til at afslutte en æra i Køges industrihistorie. Og så begyndte hun på en frisk i Herlev.
  1992 -

 • Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

  Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

  Som tidligere kaproer kender Karina Frederiksen til det seje træk - og hun er klar til sammen med sit team at udvikle Betech yderligere og følge kunderne, hvor de end befinder sig.


  1999 -

 • Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

  Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

  Betech er ved at være i mål med at kunne tilbyde kunderne et komplet produktprogram, vurderer teknisk chef, Tom Philipsen. Om nogen bør han vide det. Læs hans historie.


  2003 -

 • Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

  Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

  Maskinerne er veltjente, men kulturen og viljen til at løse kundernes opgaver er ukuelig. Fabrikschefen fortæller om nicheproduktion og rekruttering på Betechs fabrik i Sydvestjylland.

  2018 -

 • Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

  Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

  Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

  2005 -

 • Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

  Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

  En rejsende i Lean kom forbi fabrikken i Bramming og siden også Codan Tech i Køge. Opgaverne var forskellige, men begge steder ændrede medarbejderne deres holdning til forandringer.

  2006 - 2012

 • Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

  Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

  Hovederhvervet, olie- og gasindustrien, oplever store udsving, hvorimod møbelindustrien har været en stabil aftager af Betechs produkter. Henning Thunheim har været med i alle 10 år i Norge.

  2012 -

 • Bent blev forbløffet -<br>I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

  Bent blev forbløffet -
  I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

  Med 1.500 aktive kunder har Betech en guldrandet referenceliste, der konstant skal vedligeholdes og plejes, men Key Account Manager Bent Steensen ser også nye muligheder i horisonten.

  2018 -

 • Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

  Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

  Med tiden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer - og i næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.

  1922 - 1991

 • Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

  Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

  Afvulkaniseringsfabrikken fra 1908 bærer på en rig og dramatisk historie, inden den i 1964 blev til Codan Gummi, og Theilgaard-familien måtte ruste sig til øget konkurrence fra udlandet.

  1908 - 2008

 • Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

  Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

  En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.

  1967 - 1972