I årene 1970-1983 udvidede iværksætterparret Elin og John Feldt fabrikken i Bramming hvert andet år, og grunde og bygninger blev købt til for at rumme ekspansionen inden for produktion af pakninger og skumplast.
Lige indtil en katastrofal novemberdag i 1983, da Elin og John var på pakningsmesse i Bella Center på Amager. Meldingen hjemme fra fabrikken var urovarslende, og John Feldt kunne fra indenrigsflyet under indflyvning til Esbjerg Lufthavn konstatere, at fabrikken var brændt totalt ned. En løs møtrik på en slibesten havde øget tilspændingen med større gnister til følge, og de antændte noget skumplast på gulvet. Branden udviklede sig først langsomt og dernæst eksplosivt, og båret af en kraftig, sydvestlig vind hærgede den hele fabrikken. Kun enkelte meget kostbare stanseværktøjer nåede de chokerede medarbejdere at redde, og det samme gjaldt de vitale lister over debitorer på kontoret.
Fabrikken havde på det tidspunkt opbygget en kundekreds på cirka 1.000, heriblandt Danfoss i Nordborg, som i de næste uger skulle blive imponeret over, hvordan kunderne blev holdt skadesløse. En kraftanstrengelse fra medarbejdere, familie, naboer og håndværkere kombineret med hjælpsomme offentlige myndigheder bevirkede, at fabrikken efter blot seks uger var oppe på den tidligere kapacitet. Glødende huggepiber og stanseværktøjer blev opsamlet på brandtomten, hærdet og brugt midlertidigt, og flere tusinde nye værktøjer blev bygget for igen at kunne levere til kunderne.
Mindre end et halvt år efter branden blev opførelsen af en ny fabrik af omtrent samme størrelse, men mere hensigtsmæssigt indrettet, indledt på den bare grund, og millioninvesteringer i nye maskiner fulgte. Maskinparken var stærkt underforsikret, og de økonomiske følger var mærkbare. Elin og John Feldt lod sig imidlertid ikke slå ud, og Bramming Plast-Industri ekspanderede kraftigt med store ordrer til særligt møbelindustrien. Arne Jacobsen-møbelklassikerne Ægget og Svanen fremstillet af Fritz Hansen i Allerød fik i de næste årtier leveret skumplastskaller fra Bramming.
Pakningsfabrikken var vores barn. Det er bestemt positivt, at Betech nu fejrer 100-årsjubilæum, og fabrikken fremstiller produkter, der vil være brug for til alle tider.
- John Feldt, stifter af Scanlex
Også Scanlex udviklede sig fornuftigt, og tanken om at sælge virksomheden trængte sig på. Produktionen af skumplast havde overhalet pakningsdelen og krævede øget fokus, og 1. oktober 1989 blev Scanlex-Bramming A/S solgt til den børsnoterede svenske koncern, Bergman & Beving AB. Scanlex beskæftigede på det tidspunkt cirka 60 medarbejdere, der blandt meget andet producerede håndlavede pakninger på op til tre meter i diameter til skibe og kraftværksindustrien, pakninger til jyske malkemaskineproducenter som Strangko og S.A. Christensen samt til en række andre industrier. Med den nye, svenske ejer banedes vejen til sammenlægningen med det københavnske handelsfirma Ferd. Johansen to år senere.
Salget af Scanlex i 1989 har ikke været uden vemod.
– Vi har ikke været på fabrikken siden, og det har gjort ondt. Det var så slemt, at John i de første år kørte en anden vej til arbejde. Man har meget til overs for sådan en virksomhed. De mennesker, der har arbejdet hos Scanlex, har altid været meget loyale. Vi har stadig kontakt til havemanden, hvis kone lavede alle håndpakningerne, siger Elin Feldt.
– Pakningsfabrikken var vores barn. Der er enormt meget knowhow og teknisk kunnen forbundet med at lede sådan en fabrik, og derfor får man et tæt forhold til den. Det er bestemt positivt, at Betech nu fejrer 100-årsjubilæum, og fabrikken fremstiller produkter, der vil være brug for til alle tider, supplerer John Feldt.
Bramming Plast-Industri fik i 2007 kapitalfonden Maj Invest Equity ind som medejer, og i 2016 trådte Blue Equity ind som ejer. BPI beskæftigede på det tidspunkt cirka 400 medarbejdere i Danmark og Polen, og omsætningen havde nået 250 millioner kroner baseret på eksport til over 20 lande.
Elin (født 1945) og John Feldt (født 1939) passer nu deres forretning inden for investering og udleje af ejendomme fra få år gamle lokaler på Vardevej i Bramming ejet af parrets tre døtre, der alle bor i København. Privat har de købt en villa i Brammings centrum, hvor hele industrieventyret begyndte.
Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.
I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
1906 / 1991 / 2001 -
Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014
|
||