Mobile Logo

Britta og Mogens skal ingen andre steder

1982 -

Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


LÆG MÆRKE TIL VÆGGEN bag Britta og Mogens på fotoet: reoler fra gulv til loft med blå ringbind, der rummer titusinder af tegninger af kundernes pakninger. Det minder lidt om et kontor fra årtier tilbage. Ude i produktionen står stansemaskiner helt tilbage til 60’erne, som maskiningeniør John Feldt købte i København og flyttede til Jylland.

Har tiden stået stille hos Betech i Bramming? På ingen måde. Meget er forandret, siden den unge maskinarbejder, Mogens Sørensen, blev ansat i Scanlex i foråret 1982, og Britta Feddersen begyndte som kontorelev godt fem år senere. De mange forandringer er nok forklaringen på, at de er blevet så længe og ikke har planer om at forlade fabrikken på Industrivej. Dog vil Mogens gerne snart have fri om fredagen.

– Jeg synes, der har været så mange udfordringer – fusioner, nye chefer og direktører, nye materialer og nye arbejdsgange – siden dengang, vi sad og skrev på maskine med gennemslagspapir og brugte telex og telefax. Jeg sidder sammen med min gode kollega, Ann, der har været her siden 1993, og vi klikker rigtig godt sammen. Også selv om vi ofte har travlt, siger Britta, der har været intern sælger siden 1998 og fra 2018 Technical Sales Supporter.

Produktionens mand

Mogens Sørensen, er uddannet maskinarbejder og har haft hele sit arbejdsliv blandt stansemaskiner og -værktøjer samt den øvrige maskinpark i produktionen. Mogens "runder" faktisk også som 40-årsjubilar her i samme år, som firmaet fylder 100.

- Jeg fik lov til at bruge de færdigheder, jeg er uddannet til, og har drejet tusindvis af værktøjer. Det var dengang, vi hver uge faxede medarbejdernes stempelkort til Herlev, så de kunne lave løn derovre. Senere fik jeg ansvaret for indkøb af værktøjer udefra, vedligeholdelse og al produktion. Nu er jeg en af fire teamkoordinatorer, og jeg tør sige, at jeg ved det hele om produktionen, siger Mogens.

Værktøjerne til at fremstille pakninger til kunderne fordeler sig på tre kategorier, båndstålsværktøjer, hvor kravet til tolerancer ikke er så høje, stålværktøjer, hvor tolerancerne er mindre, og så de dyre, bloksnitsværktøjer, der blandt andet benyttes til at slå de store serier ud i kobber til Danfoss. Maskinerne er løbende bygget om med udkastninger og andre funktioner, så de stort set kan passe sig selv.

 

Jeg fik lov at bruge mine færdigheder og har drejet tusindvis af værktøjer. Senere fik jeg ansvaret for indkøb af værktøjer, vedligeholdelse og al produktion. Jeg tør sige, at jeg ved det hele om produktionen.

- Mogens Sørensen, teamkoordinator

 

 

 


Kundernes kvinde

Britta er bindeleddet mellem Betech og kunderne. Hun har overblikket over et hav af materialer og ved, hvornår en kunde skal have pakninger af fødevarekvalitet, og hvad Kalundborg Refinery - tidligere Statoil og Equinor - har af særlige krav. En nu pensioneret medarbejder ringede hver uge for at snakke om pakninger og meget andet - og hver fredag for at ønske god weekend.

– Min opgave er at servicere og hjælpe kunderne, så de føler sig velkomne. Finde de rigtige materialer, give tilbud, modtage ordrer og sørge for, at vi overholder leveringstider. Man får et særligt forhold til kunder, man har betjent i op til 25-30 år, men en del af dem begynder at gå på pension, siger hun.

Alt er blevet nemmere siden dengang, man skulle være heldig for at finde tingene på lageret. I dag, med registrering af varenumre og lokationsplacering ved alle medarbejdere, på hvilken reolhylde den ønskede vare er placeret. Værktøjer og hjælpemidler har også deres faste pladser, så hverdagen er mere 'lean' og nemmere for alle.

 

Jeg er bindeleddet mellem al det produkt-tekniske og kunderne. Min opgave er at servicere og hjælpe kunderne, så de føler sig velkomne. Man får et særligt forhold til kunder, man har betjent i op til 25-30 år.

- Britta Feddersen, salgskoordinator

 


Pumper og politistave

Både Britta og Mogens er fra tiden, da Elin og John Feldts industrieventyr, pakningsvirksomheden Scanlex og skumplastproducenten Bramming Plast-Industri (BPI), var i de samme bygninger. Inden BPI flyttede længere hen ad vejen, arbejdede over 100 mennesker i bygningerne.

– Dengang kom de fleste fra Bramming, og der var flere cykler end biler ude foran. Det kan være svært at underholde andre med, hvad man laver, men det hjælper, når man fortæller, at der er pakninger i alt lige fra vandhaner til pumper, og at vi også støber politiets gummistave, siger Britta.

– Nogle gange bliver jeg spurgt: Var det ikke det, der tidligere hed Scanlex? Jo, det var det, tilføjer Mogens.

Tilbage til ringbindene: Da 80 af 130 virksomheder i Addtech-koncernen i oktober 2019 udsattes for hacking og IT-systemet sat ud af drift, blev de analoge kopier af kundernes tegninger en uvurderlig livsforsikring.

– I mange år har vi styret og arkiveret kundetegninger digitalt i vores produktionssystem, og inden IT-angrebet ønskede flere at smide ringbindene ud, men jeg protesterede. De indeholder mange oplysninger og viste sig at være nyttige i den kritiske situation, siger Britta Feddersen.


 

Om Britta Feddersen

Britta Feddersen (født 1967) kom til Scanlex i november 1987 som kontorelev. Efter elevtiden fik hun med så mange områder at gøre, salg, indkøb, styring af materialekort, fragt og lager, at hendes arbejde blev fordelt på tre kolleger, da hun gik på barsel. Siden 1998 har hun været i sin nuværende funktion med internt salg og ydermere teknisk salgssupport siden 2018.

Privat er Britta gift med Kurt, som hun mødte på jobbet, og parret har to døtre og to børnebørn. De bor i Bramming og bruger en del af fritiden på den lokale golfbane.

Om Mogens Sørensen

Mogens Sørensen (født 1956) er uddannet maskinarbejder og begyndte på Scanlex i april 1982. Han reparerede maskiner og hjalp til i skumafdelingen, inden hele fabrikken brændte året efter. Siden blev han værkfører, da Niels Georg Helle fik nye opgaver på kontoret. Han fik ansvaret for at fremstille stålværktøjer og at opsætte og indstille de stansemaskiner, der på den tid blev passet af 12 kvinder i produktionen – en til hver maskine. De senere år har han været teamkoordinator.

Privat er Mogens far til en søn og to døtre, der begge bor i Bramming. Han har tre børnebørn. I 20 år drev Mogens ved siden af jobbet biografen Kosmorama i bygningen, hvor der nu er kulturhus.

 

Alle jubilæumsartikler

Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.

  • Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.

    1967 - 1972

  • Britta og Mogens skal ingen andre steder

    Britta og Mogens skal ingen andre steder


    Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


    1982 -

  • En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.

    1983 - 1989

  • Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
    1906 / 1991 / 2001 -

  • Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014

  • Helene lukkede og slukkede i Køge  - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Da hun begyndte som ung eksportteknikerelev, var der mere end 600 medarbejdere i Codan Gummi. I 2015 var Helene Kjep med til at afslutte en æra i Køges industrihistorie. Og så begyndte hun på en frisk i Herlev.
    1992 -

  • Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Som tidligere kaproer kender Karina Frederiksen til det seje træk - og hun er klar til sammen med sit team at udvikle Betech yderligere og følge kunderne, hvor de end befinder sig.


    1999 -

  • Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Betech er ved at være i mål med at kunne tilbyde kunderne et komplet produktprogram, vurderer teknisk chef, Tom Philipsen. Om nogen bør han vide det. Læs hans historie.


    2003 -

  • Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Maskinerne er veltjente, men kulturen og viljen til at løse kundernes opgaver er ukuelig. Fabrikschefen fortæller om nicheproduktion og rekruttering på Betechs fabrik i Sydvestjylland.

    2018 -

  • Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

    2005 -

  • Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    En rejsende i Lean kom forbi fabrikken i Bramming og siden også Codan Tech i Køge. Opgaverne var forskellige, men begge steder ændrede medarbejderne deres holdning til forandringer.

    2006 - 2012

  • Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Hovederhvervet, olie- og gasindustrien, oplever store udsving, hvorimod møbelindustrien har været en stabil aftager af Betechs produkter. Henning Thunheim har været med i alle 10 år i Norge.

    2012 -

  • Bent blev forbløffet -<br>I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Bent blev forbløffet -
    I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Med 1.500 aktive kunder har Betech en guldrandet referenceliste, der konstant skal vedligeholdes og plejes, men Key Account Manager Bent Steensen ser også nye muligheder i horisonten.

    2018 -

  • Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Med tiden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer - og i næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.

    1922 - 1991

  • Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Afvulkaniseringsfabrikken fra 1908 bærer på en rig og dramatisk historie, inden den i 1964 blev til Codan Gummi, og Theilgaard-familien måtte ruste sig til øget konkurrence fra udlandet.

    1908 - 2008