Mobile Logo

De brølende 00’ere

– Mærsk solgte ud af industriselskaber, Addtech blev gummiproducent, og Platz begyndte for anden gang forfra i Kina

2005 -

Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

Det nye årtusindes første år var præget af store omvæltninger på Codan Gummi A/S i Køge. Storhedstiden lå et halvt århundrede tilbage, da hvad der svarede til 15 procent af købstadens befolkning havde job på fabrikken. Ejeren, A.P. Møller - Mærsk, kæmpede for at få økonomi i sine industriselskaber eller alternativt afhænde dem.

Entreprenørvirksomheden Monberg & Thorsen var i de fleste af årene medejer af Codan Gummi og i perioden 1975-1998 endog hovedaktionær. Men end ikke ved forenede kræfter lykkedes det for alvor at modstå konkurrencen fra udlandet. 

Som eneejer besluttede A.P. Møller - Mærsk i 2005 at opdele Køge-virksomheden i to nye juridiske enheder, Codan Rubber med produktion af dele til bilindustrien, og Codan Tech med produktion til andre industrier. Formålet var at gøre de to selskaber salgbare, så en ny strategi om at sælge de industrielle selskaber kunne realiseres.

Strategien lykkedes. I februar 2007 blev Codan Rubber solgt til italienskejede Maflow, der allerede samme år valgte at afskedige en fjerdedel af de godt 200 medarbejdere i Køge og flytte produktion til Polen og Italien. Maflow havde lagt det i hænderne på den tidligere administrerende direktør for Codan Gummi, Stig Maasbøl, at gøre produktionen af primært gummislanger til bilindustrien rentabel.

Fra ledelsen blev det understreget, at der ikke var planer om at lukke virksomheden i Danmark, men den første nedskæring skulle vise sig at blive begyndelsen til enden, og i foråret 2009 gik Codan Rubber i betalingsstandsning. På det tidspunkt var staben reduceret til blot 10 medarbejdere, heriblandt bogholder Tina Burild og salgschef Hans Andersen, som efter en sej kamp lykkedes med at skaffe kapital til at videreføre virksomheden. Codan Rubber Danmark ApS eksisterer fortsat i bedste velgående.


Drivkraften for mig har været, at det er enormt spændende at være i Kina.

Det er helt vildt, som landet har ændret sig, blandt andet med infrastruktur, hvor det i dag er som et vestligt land at komme til.

På nogle områder, for eksempel betalingssystemer, er kinerserne endog foran.

- Henrik Platz, General Manager hos Codan Tech Qingdao


Addtechs indtog i Køge

Det andet frasalg lod heller ikke vente længe på sig. Den svenske koncern, Addtech AB, kunne 25. januar 2008 meddele, at datterselskabet Betech Seals A/S havde købt alle aktier i Codan Tech af Roulunds Holding A/S, et datterselskab i A.P. Møller - Mærsk. Codan Tech omsatte ved salget for 85 millioner kroner og afsatte sine produkter til primært danske produktionsvirksomheder inden for maskinindustrien, fødevarer og medico-branchen.

Tidspunktet for opkøbet skulle vise sig at blive pikant, for senere samme år indtrådte finanskrisen og fik verdensøkonomien til at skælve. 10 procent af omsætningen blev mistet inden for automotive, og andre 30 procent forsvandt som led i en generel afmatning. Codan Tech gik fra at tjene penge til massivt røde tal.

Betech Seals’ administrerende direktør, Claus Nielsen, havde også påtaget sig chefansvaret i Codan Tech og havde videreført en kæmpeomstilling ved at nedskalere produktionen i Køge og flytte stadig mere til Kina. Det var en ulige kamp om at tilpasse omkostninger. Når et plus på bundlinjen nærmede sig, opstod problemer et nyt sted. Det blev besluttet at lukke helt ned i Køge og flytte al produktion til Qingdao i Kina.

Den kinesiske forbindelse

Qingdao var ikke tilfældigt valgt. Codan Tech fremstillede profiler til produktionen hos Mærsk Container Industri (MCI) i Tinglev nær den dansk-tyske grænse, og MCI havde købt en containerfabrik i netop havnebyen med seks millioner indbyggere 650 kilometer sydøst for Beijing. For Codan Tech udgjorde MCI 10 procent af omsætningen, og det ville øge mulighederne for at opretholde kundeforholdet at etablere sig samme sted. Samtidig lokkede det enorme hjemmemarked i Kina.

Opgaven med udflytningen var lagt i hænderne på ingeniøren Henrik Platz, hvis erfaringer med produktion i Kina strakte sig tilbage til den første arbejdsdag hos Codan Gummi i 1994. Han husker, at han reflekterede på en halvsides annonce i farver i Berlingske – usædvanligt for jobopslag – hvor Codan Gummi søgte en projektingeniør. ”Fra Køge til Kina”, lød overskriften. Der skulle etableres et jointventure i Kina, og første arbejdsdag mødte Henrik Platz i Københavns lufthavn sin nye chef, Jørn Lehn, og administrerende direktør Lars Hermansen, inden de sammen satte kursen mod Kina for at underskrive en partneraftale.

 

Funktionærteamet på sommerekskursion

Den gang faldt valget på en partner, Ling Yun, der tidligere havde produceret militærudstyr i bjergene, men måtte søge andre veje, da den kolde krig ebbede ud, og flyttede ned i dalen ved byen Zhouzhuo. Her udgjorde virksomheden med 6.000 medarbejdere sit eget lille samfund med skole og sygehus, og fabrikken var i gang med at producere komponenter til biler, da Codan Gummi meldte sig. På den baggrund var det nærliggende for det danske selskab at indlede et samarbejde, da det i forvejen leverede slanger til automobilindustrien.


Gennemgang af produktpecifikationer
Kvalitetskontrol under mikroskop
Micro moulding (miniaturestøbning)
Kompressionsstøbning i storformat

Lang rejse mod positiv bundlinje

Da Henrik Platz og Codan Tech vendte tilbage til Kina 13 år senere, var det med henblik på at etablere egen produktion ved verdens syvendestørste havn og nær et universitet, hvis viden inden for polymerer, gummi og plast var anerkendt. Den 4.000 m² store spændbuehal med masser af gulvplads og lysindfald fik fra begyndelsen 10-15 medarbejdere, der producerede blandt andet vinpropper til danske Rosendahl og små dele til høreapparatindustrien.  

Trods egen produktion var det fortsat svært at trænge ind på det kinesiske marked. Der blev etableret en salgsorganisation for at styrke indsatsen, men det hjalp ikke stort. De kinesiske producenter kunne gøre det billigere, og det hjalp ikke, at Codan Tech brugte gummimaterialer af højere kvalitet. Prisen var konge. Først i 2012 kunne fabrikken øjne nulpunktet, og siden er det fortsat den rigtige vej.

- Det er godt, at vi har haft udholdende ejere, pointerer Henrik Platz, General Manager hos Codan Tech Qingdao.

I 2015 blev Codan Tech og Betech Seals sammenlagt i ét selskab og skiftede til det enkle og nugældende navn, Betech. Den resterende del af Codan Techs produktion i Køge blev flyttet til Qingdao, dog med undtagelse af produktionen til Dräger, den internationale producent af medicinaludstyr, som foregår i Bramming. På fabrikken i Kina fremstilles nu alt inden for formstøbte gummiartikler, og virksomheden beskæftiger 35 produktionsmedarbejdere foruden 15 funktionærer.

Kina har udviklet sig vildt

For medarbejderne i Kina blev udflytningen fra Køge et skulderklap efter flere år med bekymringer for fremtiden, og der blev opbygget en stabil funktionærgruppe og stab af timelønnede. Der er kommet ro på, og der bliver præsteret stabil kvalitet. Henrik Platz har skullet favne både det tekniske og det kulturelle. Bortset fra en dansk salgschef, som i en kort periode havde ledelsen i Kina i 2010, har han været eneste dansker på fabrikken siden 2012.

- Drivkraften for mig har været, at det er enormt spændende at være i Kina. Det er helt vildt, som landet har ændret sig, blandt andet med infrastruktur, hvor det i dag er som et vestligt land at komme til. På det menneskelige plan har kineserne har fået det bedre, levestandarden er bedre og de har adgang til samme materielle ting som os. På nogle områder, for eksempel betalingssystemer, er de endog foran. Personer har ændret sig, de er mere oplyste end før og mere interesserede i viden udefra til trods for, at de er underkastet censur og ikke har adgang til Google og Facebook, fortæller Henrik Platz.

 

Qingdao Marina, værtsby ved sommer-OL 2008

Codan Tech Qingdao er nu en profitabel virksomhed, der sammen med Betech arbejder på at løfte den lille gruppe i Addtech-koncernen, Betech Group. Tidligere har de to selskaber primært varetaget egne interesser, men det har ændret sig. Fra begyndelsen havde daværende direktør, Claus Nielsen, den filosofi, at de skulle samarbejde – og det er i særdeleshed lykkedes gennem ledelsesfokus og organisatoriske justeringer de seneste 4-5 år. 



Om Henrik Platz

Henrik Platz (født 1964) kom til Codan Gummi som projektingeniør i 1994 og fik til opgave at opbygge produktion i Kina i samarbejde med en lokal partner. Siden havde han base i Thailand, hvor Codan Gummi i 80’erne etablerede et andet jointventure med en lokal partner. Efter nogle år tilbage i Køge blev han i 2007 sat i spidsen for at etablere egen fabrik i Qingdao. Siden 2010 har han boet i Kina.

Privat er Henrik i sit andet ægteskab gift med Julie, og de har tilsammen fem børn. Oprindelig skulle han have været i Kina i et halvt år, men det er foreløbig blevet til snart 12 år. Julie har base i Havdrup mellem Køge og Roskilde, men parret kigger efter noget mindre, eventuelt en lejlighed i Roskilde. De har sommerhus i Marielyst.

Alle jubilæumsartikler

Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.

  • Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Maskinerne er veltjente, men kulturen og viljen til at løse kundernes opgaver er ukuelig. Fabrikschefen fortæller om nicheproduktion og rekruttering på Betechs fabrik i Sydvestjylland.

    2018 -

  • Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

    2005 -

  • Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    En rejsende i Lean kom forbi fabrikken i Bramming og siden også Codan Tech i Køge. Opgaverne var forskellige, men begge steder ændrede medarbejderne deres holdning til forandringer.

    2006 - 2012

  • Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Hovederhvervet, olie- og gasindustrien, oplever store udsving, hvorimod møbelindustrien har været en stabil aftager af Betechs produkter. Henning Thunheim har været med i alle 10 år i Norge.

    2012 -

  • Bent blev forbløffet -<br>I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Bent blev forbløffet -
    I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Med 1.500 aktive kunder har Betech en guldrandet referenceliste, der konstant skal vedligeholdes og plejes, men Key Account Manager Bent Steensen ser også nye muligheder i horisonten.

    2018 -

  • Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Med tiden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer - og i næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.

    1922 - 1991

  • Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Afvulkaniseringsfabrikken fra 1908 bærer på en rig og dramatisk historie, inden den i 1964 blev til Codan Gummi, og Theilgaard-familien måtte ruste sig til øget konkurrence fra udlandet.

    1908 - 2008

  • Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.

    1967 - 1972

  • Britta og Mogens skal ingen andre steder

    Britta og Mogens skal ingen andre steder


    Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


    1982 -

  • En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.

    1983 - 1989

  • Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
    1906 / 1991 / 2001 -

  • Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014

  • Helene lukkede og slukkede i Køge  - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Da hun begyndte som ung eksportteknikerelev, var der mere end 600 medarbejdere i Codan Gummi. I 2015 var Helene Kjep med til at afslutte en æra i Køges industrihistorie. Og så begyndte hun på en frisk i Herlev.
    1992 -

  • Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Som tidligere kaproer kender Karina Frederiksen til det seje træk - og hun er klar til sammen med sit team at udvikle Betech yderligere og følge kunderne, hvor de end befinder sig.


    1999 -

  • Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Betech er ved at være i mål med at kunne tilbyde kunderne et komplet produktprogram, vurderer teknisk chef, Tom Philipsen. Om nogen bør han vide det. Læs hans historie.


    2003 -