Mobile Logo

En fattig smed begyndte i 1922 at sælge værktøj

– siden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer

1922 - 1991

I næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.


HANDELSFIRMAET FERD. JOHANSEN blev stiftet i 1922 i en lejlighed på Amager. Fra tredje sal på Tingvej spirede en lille familievirksomhed, som i 1939 flyttede til en villa i Husum og videre til Nørrebro efter krigen. På det tidspunkt havde anden generation i familien, Holger Ferdinand Johansen, overtaget firmaet, og snart begyndte hans seksårige søn, Peter, at gå til hånde efter skole og i ferier.

Peter Ferdinand Berthold Johansen (født 1945) blev siden tredje generation i ledelsen af Ferd. Johansen, og det blev ham, der i 1991 tog beslutningen om at sælge virksomheden til den svenske teknikkoncern, Bergman & Beving AB. Han havde på det tidspunkt været ejerleder for både Ferd. Johansen og den opkøbte Bramming-virksomhed, Scanlex, i et par år.

- Det var passende, at jeg afsluttede ejerskabet. Jeg syntes, det krævede for meget af én person at drive virksomheden. Jeg fortsatte som administrerende direktør, men det endte senere med, at de nye ejere og jeg ragede uklar. De kom hjem og fyrede mig i privaten, og jeg måtte ikke længere vise mig i firmaet, siger Peter Johansen.

Efter bruddet måtte han efterlade alt i firmaet – fotos, næringsbreve, teknisk materiale og så videre. Peter Johansen husker det som en barsk oplevelse, men det var en del af klausulen.

 

Jeg har brugt halvdelen af mit liv på at udvikle komponenter til MAN, men det var også uhyre interessant.

- Peter Johansen, barnebarn af grundlæggeren og tidl. direktør

 


Fra to til 50 medarbejdere

Farfaren Ferdinand Johansen (født 1890), begyndte som smedelærling og uddannede sig siden til maskiningeniør med speciale i store stålkonstruktioner. Men tiderne efter første verdenskrig var ikke de bedste, og ludfattig så han ingen anden udvej end at stifte sit eget firma, og begyndte at sælge værktøj. Med tiden blev sortimentet udvidet til tekniske produkter og materialer, blandt andet asbest.

Da hans søn, Holger Ferdinand Johansen (født 1917), overtog firmaet, solgte han motordele til modstandsbevægelsen under anden verdenskrig. Delene blev brugt til at sabotere tyskernes skibe bygget på danske værfter, så skibene gik i stå, kort efter de havde lagt fra land.

I modsætning til faren var Holger Johansen kommercielt uddannet på Handelshøjskolen, nu CBS, i København, og ved siden af udviklede han sine fine sprogkundskaber i engelsk og tysk, som han kunne bruge ved forhandlinger med leverandører og kunder i udlandet. Han udviklede Ferd. Johansen fra to til 50 medarbejdere i sin tid som ejer og administrerende direktør. Ekspansionen kom fra egenproduktion af pakninger og tætninger, som blev indledt efter krigen.

Ferd. Johansen blev drevet på Nørrebro indtil 1963, hvorefter det havde adresser i Husum og Herlev, inden Peter Johansen flyttede virksomheden til det nuværende domicil i 1980.


De travle år for MAN

Peter Johansen er ligesom sin farfar, Ferdinand Johansen, uddannet maskiningeniør. Da han tog over, blev flere handelsvarer udfaset, blandt andet værktøj. Da asbest blev forbudt som byggemateriale på grund af de helbredsskadende virkninger, måtte han finde på noget andet, blandt andet dele til skibsmotorer, jetfly og cementfabrikker, både i metal og kunststof.

-Jeg har brugt halvdelen af mit liv på at udvikle komponenter til MAN, men det var også uhyre interessant, siger Peter Johansen.

MAN lå oprindelig på Christianshavn og flyttede siden til Avedøre Home og senere tilbage til Ørkenfortet på Christianshavn. I dag ligger virksomheden med dansk hovedkontor og prøvestand i Sydhavnen.

Ferd. Johansen havde store industrivirksomheder i ind- og udland som kunder, heriblandt motorfabrikker i både Europa og i Asien, for eksempel Hyundai i Sydkorea og Mitsubishi i Japan. Omsætningen var mod slutningen af ejertiden dobbelt så stor som hos Scanlex i Bramming, men staben var under det halve.

Peter Johansen nedsatte sig efter salget af familiens livsværk som rådgivende ingeniør med ydelser for forskellige brancher. Han blev pensioneret, da han havde passeret 70 år, og bor med sin kone i Farum. Parret har børn og fire børnebørn.

- Jeg er tilfreds med livet, som det har formet sig, siger den sidste ejer fra Ferd. Johansen-epoken.


 

 

Alle jubilæumsartikler

Benyt pilene < og > for at se flere – Klik på billedet for at læse publicerede artikler.

  • Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Som fattig smed begyndte Ferdinand i 1922 at sælge værktøj

    Med tiden blev firmaet førende i tekniske produkter og materialer - og i næsten 70 år prægede tre generationer af Ferdinand Johansen-familien den virksomhed, der i vore dage er kendt som Betech.

    1922 - 1991

  • Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Køges industriklenodie: Pionerånd, storhedstid og global omstilling

    Afvulkaniseringsfabrikken fra 1908 bærer på en rig og dramatisk historie, inden den i 1964 blev til Codan Gummi, og Theilgaard-familien måtte ruste sig til øget konkurrence fra udlandet.

    1908 - 2008

  • Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    Ægteparret Elin og John Feldt er Betechs jyske rødder

    En ung ingeniør og hans hustru vendte i 1967 tilbage til Vestjylland og grundlagde den fabrik, som i 1989 vakte Bergman & Bevings interesse og siden blev til Betech. Læs første del af Scanlex-historien.

    1967 - 1972

  • Britta og Mogens skal ingen andre steder

    Britta og Mogens skal ingen andre steder


    Tilsammen har de næsten 75 års anciennitet hos Betech i Bramming. Årene har budt på så mange forandringer, at de ikke har haft lyst til at prøve noget andet i arbejdslivet.


    1982 -

  • En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    En brand ødelagde næsten alt – men vakte en fantastisk kampånd

    Modgangen fra iværksætterårene var ikke slut for parret bag Scanlex i Bramming. Efter en brand i 1983 måtte Elin og John nærmest begynde forfra – men havde en stærk kundebase at bygge videre på.

    1983 - 1989

  • Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    Selskabernes viden og agile kultur kombineres med koncernens styrke

    I slutningen af 1800-tallet mødtes to ingeniørstuderende, og sammen stiftede de i 1906 Bergman & Beving. 95 år senere blev Addtech udskilt i et selvstændigt selskab, der i dag består af 140 teknikselskaber. Læs historien om Betechs svenske ejer.
    1906 / 1991 / 2001 -

  • Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Arkitekten bag det moderne Betech ændrede grundsynet

    Han indførte kerneværdier, en ny kultur og tog kampen i Køge. Claus Nielsen haft en vigtig rolle i transformationen af Betech Seals og Codan Tech fra traditionelle firmaer til et nyt, mere kundevendt ståsted. Nu indgår han i Addtechs ledelse. 1994 - 2014

  • Helene lukkede og slukkede i Køge  - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Helene lukkede og slukkede i Køge - og fik ny, vigtig rolle i Betech

    Da hun begyndte som ung eksportteknikerelev, var der mere end 600 medarbejdere i Codan Gummi. I 2015 var Helene Kjep med til at afslutte en æra i Køges industrihistorie. Og så begyndte hun på en frisk i Herlev.
    1992 -

  • Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Første kvindelige topchef - Karina er både til tal og teknik

    Som tidligere kaproer kender Karina Frederiksen til det seje træk - og hun er klar til sammen med sit team at udvikle Betech yderligere og følge kunderne, hvor de end befinder sig.


    1999 -

  • Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Tom favner hele Betech-sjælen - og det er ikke kun teknik

    Betech er ved at være i mål med at kunne tilbyde kunderne et komplet produktprogram, vurderer teknisk chef, Tom Philipsen. Om nogen bør han vide det. Læs hans historie.


    2003 -

  • Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Alt i pakninger og alt for kunderne - fra vacciner til vindmøller

    Maskinerne er veltjente, men kulturen og viljen til at løse kundernes opgaver er ukuelig. Fabrikschefen fortæller om nicheproduktion og rekruttering på Betechs fabrik i Sydvestjylland.

    2018 -

  • Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Brølende 00’ere: Mærsk solgte ud og Addtech blev gummiproducent

    Det gik stærkt overalt i samfundet, men så kom finanskrisen blæsende over Atlanten, og ramte hårdt det nydannede Codan Tech. Tiden var inde til at flytte store dele af produktionen til Qingdao.

    2005 -

  • Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    Ole Bang kom, så og ryddede op - og skabte ny kultur på fabrikkerne

    En rejsende i Lean kom forbi fabrikken i Bramming og siden også Codan Tech i Køge. Opgaverne var forskellige, men begge steder ændrede medarbejderne deres holdning til forandringer.

    2006 - 2012

  • Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Henning med de danske aner er Betechs forpost i Norge

    Hovederhvervet, olie- og gasindustrien, oplever store udsving, hvorimod møbelindustrien har været en stabil aftager af Betechs produkter. Henning Thunheim har været med i alle 10 år i Norge.

    2012 -

  • Bent blev forbløffet -<br>I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Bent blev forbløffet -
    I har jo nærmest alle kunderne i forvejen

    Med 1.500 aktive kunder har Betech en guldrandet referenceliste, der konstant skal vedligeholdes og plejes, men Key Account Manager Bent Steensen ser også nye muligheder i horisonten.

    2018 -